Att tänka på när du ska trycka menyer

 

Att ha en inbjudande och inspirerande meny som förmedlar rätt känsla är oerhört viktigt för restauranger. Att få ihop alla dessa komponenter kan däremot vara lättare sagt än gjort. Här tänkte vi därför dela med oss av fem tips och råd till dig som är i färd med att trycka menyer!

 

5 tips när du ska trycka restaurangmenyer 

Som vi har varit inne på tidigare finns det många saker som är viktiga att tänka på för att skapa restaurangmenyer som både inspirerar och förmedlar den rätta känslan. Nedanför har vi därför samlat en handfull tips som hjälper dig att lyckas med detta:

 

1. Välj en passande papperstyp

En av de första sakerna du bör göra är att välja en passande papperstyp. En papperstyp som förmedlar den rätta känslan för just din restaurang. Ska du använda dig av ett färgat papper för att göra menyn lekfull? Eller ska du välja ett papper med grövre tjocklek för att ge den en mer exklusiv känsla? Möjligheterna är minst sagt många!

För att lära dig ännu mer om ämnet rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi listat olika typer av papper. Letar du efter något mer originellt kan du även kolla in vår artikel med udda papperstyper.

 

2. Välj ett passande format

På samma sätt som det är viktigt att välja en lämplig papperstyp, är det viktigt att välja ett passande format. Ska du ha en stor eller liten meny? Eller ska den till och med kunna vecklas ut likt en folder?  Även här är möjligheterna många. Det gäller därför att utgå ifrån din verksamhet och dina behov för att göra rätt val!

 

3. Se till att färger och typsnitt matchar den grafiska profilen 

När du väl ska sätta igång och utforma menyn är det viktigt att färger och typsnitt matchar den grafiska profilen. På så sätt genomsyrar den grafiska kommunikationen och känslan hela verksamheten, vilket bidrar till att ge den ett mer professionellt intryck.

Tänk också på att förbereda din fil för tryck. Något som kan behöva göras på olika sätt beroende på vilket program du använder för att förbereda filen. Vi har tidigare skrivit en artikel där vi berättar hur du gör för att skapa en tryckfärdig PDF, vilken förhoppningsvis kan komma till användning. Som sagt, använder du annan programvara kan däremot processen skilja sig åt, vilket är viktigt att komma ihåg!

 

4. Fundera på om du ska foliera vissa delar av menyn

Trycksaker kan förses med en mängd olika typer av efterbearbetningar. Ett av de mest populära alternativen är foliering. En typ av ytbehandling som innebär att man förser vissa element med en färgad folie. Det går att välja mellan otaliga färger inklusive guld och silver. Slutresultatet är ett skimrande tryck med ett metalliskt utseende.

Vill du ge dina menyer ett exklusivt utseende kan det således vara en bra idé att förse vissa delar med foliering. Allt ifrån text till illustrationer kan folieras för att ge din trycksak den rätta känslan!

 

5. Fundera på om du ska laminera menyerna 

Ett vanligt återkommande problem på många restauranger är att menyerna förstörs till följd av att folk spiller mat och dryck på dem. Något inte enbart leder till ökade kostnader (för att köpa in nya menyer), utan också en sämre upplevelse bland besökarna. Det är ingen som gillar att få en smutsig och kladdig meny!

Ett sätt att undvika detta på är genom att laminera menyerna. På så sätt får de en glatt skyddande yta som enkelt kan torkas av med en trasa. Detta förhindrar även annat vanligt förekommande slitage som annars kan uppstå.

För att få mer information om denna efterbehandling rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel som handlar om laminering av trycksaker.

 

Ta hjälp av Allduplo

Där har du det – en handfull saker som är viktiga att tänka på när du ska skapa och trycka menyer till din restaurang!

Önskar du däremot hjälp med detta kan du med fördel vända dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet från tryckeribranschen kan vi erbjuda en passande lösning för dig som värdesätter professionell design och högklassigt tryck.

 

Vi skapar trycksaker efter dina behov och hjälper dig i den utsträckning som önskas, oavsett om du endast önskar hjälp med själva tryckningen eller också vill ha hjälp under designprocessen. Vi ser fram emot att höra från dig!

 

Kontakta oss