Olika typer av papper

När det kommer till trycksaker så lägger många stor tankekraft på text och bild. Inte alls lika många funderar däremot på vilken typ av papper dem ska välja. Mycket på grund av okunskap. Man vet helt enkelt inte vilka alternativ man har att välja mellan. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om de olika papperstyperna som finns.

Innehåll

  • Papper – viktigare än vi tror
  • Olika papperstyper
  • Ta hjälp av Allduplo

 

Papper – viktigare än vi tror

Som nämnts ovan så lägger stor tankekraft på text och bild. Nästintill ingen lägger däremot någon energi på att fundera på vilken typ av papper man ska trycka sitt budskap på. Något som egentligen är konstigt med tanke på hur viktigt pappret egentligen är.

Man skulle kunna säga att pappret är bäraren av budskapet. Det fungerar också som en stark känsloförmedlare. Det kan stärka, dämpa och komplettera ditt budskap på sätt som få tänker på.

Hur går exempelvis tankarna när du håller i ett foto som skrivits ut på ”kopiatorpapper”? Troligtvis får du känslan av att budskapet på bilden inte är särskilt viktigt. Om du å andra sidan får hålla i ett foto som skrivits ut på ett tjockare papper med matt eller glatt yta blir känslan troligtvis annorlunda.

 

Olika papperstyper 

Papper finns tillgängliga i hundratals kvaliteter och minst lika färger. Med andra ord finns det tusentals valmöjligheter när du väl ska välja papper till din trycksak. Vanligtvis brukar man dock dela in papperstyperna i fyra kategorier. Dessa är:

  • Vitt obestruket papper
  • Vitt bestruket papper
  • Designpapper
  • Grafisk kartong

 

Vitt obestruket papper 

Detta är den vanligaste typen av papper. Den variant som också brukar benämnas som ”kopiatorpapper”. Denna papperstyp lämpar sig exempelvis utmärkt att använda i tidningar och reklamutskick. Med andra ord trycksaker som ska tryckas i stora upplagor och som troligtvis kommer att slängas relativt omgående.

 

Vitt bestruket papper

Denna papperstyp påminner om det vita obestrukna pappret, med enda skillnaden att det kompletterats med ett ytskikt. Något som innebär att du kan få en matt eller glatt yta. Perfekt om du vill skapa ett mer bestående intryck. Denna typ av papper lämpar sig exempelvis utmärkt för magasin, produktblad eller flyers.

 

Designpapper

Till skillnad från ovanstående papperstyper (som är vita), är designpapper oftast försedda med en annan färg. Många gånger är det också lite tjockare och försett med struktur- eller ytbehandling. Perfekt för diplom, certifikat, inbjudnings- eller gratulationskort.

 

Grafisk kartong

Den grafiska kartongen består egentligen av vanligt papper som kombinerats i olika skikt. Detta för att få ett hårdare och mer beständigt material. Vanligtvis används det på trycksaker som bokomslag, mappar och skyltmaterial. Det kan användas till emballage eller förpackningar.

 

Ta hjälp av Allduplo 

Oavsett vilken trycksak du vill framställa eller vilken känsla du vill förmedla, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att hitta rätt papperstyp för dina behov!

Kontakta oss