Olika typer av efterbearbetningar

 

Innehåll

  • Vad innebär efterbearbetning?
  • 6 olika efterbearbetningar

Vad innebär efterbearbetning? 

För att kortfattat beskriva efterbearbetning inbegriper det alla de arbetsmoment som färdiga trycksaker genomgår. Det är således den sista pusselbiten som säkerställer att dina tryckalster håller hög kvalitet och förmedlar önskad känsla.

Till de allra vanligaste efterbearbetningarna hör skärning, falsning, stansning och olika bindningar som limbindning, klammerhäftning och wire-o-bindning.

6 olika efterbearbetningar 

Nedan reder vi ut vad de olika efterbearbetningarna innebär och vilken/vilka som passar bäst till olika typer av trycksaker:

1. Skärning – Precis som namnet antyder innebär skärning att man beskär pappersarken till önskat format. I vissa fall kan det även vara nödvändigt att beskära färdigbundna alster för att göra kanterna jämna och fina. Skärning är således något som samtliga trycksaker genomgår. 

2. Falsning – Ifall du är i behov av en folder eller broschyr kan falsning vara rätt efterbearbetning för dig. Att falsa ett papper innebär nämligen att det viks till önskat format. Exempelvis ett A4-papper som viks på mitten för att skapa en folder.

Andra vanliga falsningar är rullfalsning, dubbel parallelfalsning, altarskåpsfalsning, fönsterfalsning, Z-falsning och fransk falsning.

3. Stansning – Med hjälp av stansning kan du antingen göra hål i trycksaken för att förbereda den för bindning eller också för att ge den en annan form. Denna typ av efterbehandling kan därför användas på såväl foldrar och broschyrer som större bilagor.

4. Limbindning – En metod som framförallt används för att skapa pocketböcker i fackmässig kvalitet.

5. Klammerhäftning – Denna efterbehandling innebär att de tryckta arken läggs på varandra, varpå en klammer i ryggen används för att binda ihop dem till en upplaga. Något som exempelvis är vanligt på trycksaker som årsredovisningar, rapporter och presentationer.

6. Wire-o-bindning – En metod som på många sätt påminner om klammerhäftning, med enda skillnaden att de tryckta arken hålls ihop med hjälp av en dubbel parallellgående metalltråd. Också kallad spiralbindning.

Ta hjälp av Allduplo

Som du märker finns det en mängd olika efterbearbetningar att välja mellan. Vår kunniga personal hjälper dig gärna att hitta den som passar bäst för dina behov. Varmt välkommen till oss på Allduplo – det personliga tryckeriet i centrala Stockholm!

Kontakta oss