Så gör du för att skapa en tryckfärdig PDF

 

När du ska beställa trycksaker är det viktigt att de är framställda i ett lämpligt format. Det finns såklart en rad olika format och inställningar samt program som kan användas för att få fram dessa, men i denna artikel tänkte vi dela med oss av generella saker som är viktiga för att skapa en tryckfärdig PDF-fil.

 

Viktiga faktorer för en tryckfärdig PDF  

Nedanför berättar vi mer om vad som är viktigt att tänka på när du vill skapa en tryckfärdig PDF:

 

1. Formatet 

Det allra första du bör göra är såklart att ställa in det slutformat som du vill att din trycksak ska ha. Ska det exempelvis vara en flyers i A6-format, en affisch i storleken 50×70 eller en tiosidig broschyr?

Oavsett vilket så gäller det att ställa in rätt format i programvaran du arbetar med.

 

2. Utfall

Något annat som är viktigt att tänka på, och som många tyvärr glömmer, är att lägga till utfall i sina dokument. Det har man för att färgen ska gå ända ut till kanten på trycksaken. Måtten på utfallen kan variera från fall till fall, men brukar vanligtvis vara 3, 5 eller 10 mm.

För att lära dig ännu mer om detta område, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Vad är utfall vid tryck?”. Här reder vi ut alla frågor och funderingar som du kan tänkas ha!

 

3. Marginaler

På samma sätt som du måste lägga till ett utfall, måste du även lägga till marginaler. Något som görs för att säkerställa att ingen text skärs bort i samband med efterbehandlingen. Marginalerna kan även dem variera, men brukar vanligtvis ligga på 10–15 mm.

 

4. Färginställningar

När man arbetar med trycksaker så använder man sig av ett färgsystem som heter CMYK. Det gäller därför att kontrollera så att du har denna färginställning i din programvara.

 

5. Bilder

Sist men inte minst gäller det att kontrollera så att dina bilder är färgsatta enligt CMYK. De allra flesta bilder kommer i RGB och behöver då konverteras till CMYK. Därutöver gäller det att bilderna har minst 300 dpi för att hålla en hög kvalitet på den färdiga trycksaken.

 

Ta hjälp av Allduplo

Där har du det – en handfull saker som är viktiga för att skapa tryckfärdiga PDF:er!

Om du letar efter en leverantör som kan hjälpa dig med allt som har med trycksaker att göra, kan du med fördel vända dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att skapa förstklassiga trycksaker efter dina behov.

Kontakta oss