Vi listar tre udda papperstyper

 

Det finns otaliga papperstyper och format på marknaden. Beroende på vad du vill ge dina trycksaker för känsla, kan du använda dig av olika sorters typer och format. Här tänkte vi lista några av de mer udda papperstyperna (om än de flesta inte lämpar sig väl för tryck).

 

De vanligaste typerna av papper

Som vi varit inne på inledningsvis finns det otaliga papperstyper och format. Faktum är att papper finns tillgängliga i hundratals kvalitéer, färger och material. Vanligtvis brukar man däremot prata om fyra huvudsakliga kategorier:

 

  1. Vitt obestruket papper
  2. Vitt bestruket papper
  3. Designpapper
  4. Grafisk kartong

 

För att lära dig mer om de vanligaste papperstyperna rekommendera vi dig att läsa vår tidigare artikel där vi listar olika typer av papper.

 

En närmare titt på unika papperstyper

Traditionella papperstyper i all ära. Men det finns faktiskt många udda papperstyper som de flesta aldrig hört talas om. Nedanför har vi samlat några av dessa:

 

Mineralpapper

En av de mer udda papperstyperna är mineralpapper. Denna typ av papper är tillverkad av sten. Mer specifikt av kalk som binds samman med hjälp av ett miljövänligt bindemedel. Eftersom pappret varken innehåller trä eller cellulosa, får det många unika egenskaper. Som exempel kan det utsättas för vatten utan att förstöras.

Eftersom denna typ av papper är tillverkat av sten kan det även refereras till som stenpapper.

 

Vasspapper 

Precis som namnet antyder är denna typ av papper tillverkad av vass, vilken strimlas i små bitar och pressas samman. Vasspapper är inte särskilt vanligt förekommande i Sverige, men används mer frekvent i andra delar av världen, däribland i Asien.

 

Lumppapper 

Lumppapper tillverkas av returpapper och avfallstextilier. Något som gör det till en mycket spännande produkt som är hundra procent återvunnen och återvinningsbar.

 

Sammanfattningsvis 

Att det finns spännande papperstyper på marknaden råder det ingen tvekan om, om än alla inte lämpar sig lika bra att använda vid trycksaksproduktion.

 

Ta hjälp av Allduplo

Oavsett vilken trycksak du vill framställa eller vilken känsla du vill förmedla, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att hitta rätt papperstyp för dina behov!

Kontakta oss