7 tips när du ska trycka en katalog

Det finns många situationer där en professionell katalog kan vara till nytta. Här tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd till dig som är i färd med att skapa och trycka din alldeles egna katalog!

 

Att tänka på när man ska skapa och trycka en katalog

Med en proffsig katalog kan du exempelvis visa upp och sälja in dina produkter till en potentiell återförsäljare. Du kan även använda dela ut dem på mässor för att informera möjliga kunder om dina tjänster. Ja, användningsområdena för kataloger är minst sagt många!

För att din katalog ska bli så pass bra som du önskar finns det däremot en hel del saker att ta hänsyn till. Nedanför har vi därför samlat våra bästa tips och råd till dig som är i färd med att skapa och trycka en katalog:

 

1. Valet av papper

En av de viktigaste sakerna att tänka på är vilket papper som du önskar i din katalog. Valen är näst intill oändliga då det går att välja en mängd olika typer av material och tjocklekar. För att lära dig ännu mer om olika alternativen rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel där vi listar några av populäraste papperstyperna.

Valet av papper kommer att ha en stor inverkan på hur katalogen uppfattas. Exempelvis om den uppfattas som billig och massproducerad eller mer exklusiv. Tunnare papper leder oftast till det förstnämnda medan ett tjockare papper leder till det motsatta!

För att komma fram till ett bra val kan det därför vara en bra idé att fundera över vilken känsla och utstrålning du önskar från din katalog. Ska den kännas vanlig och massproducerad eller ska den ha en mer exklusiv utstrålning?

 

2. Valet av bindning

Det är däremot inte enbart pappret som ska väljas. Du är även tvungen att välja vilken bindning du önskar i din katalog. De två vanligaste alternativen är:

  • Limbindningar
  • Spiralbindningar (Wire-O)

Precis som namnet antyder innebär limbindning att pappersarken fästs med hjälp av lim. Något som ger katalogen en sömlös rygg och ett exklusivt utseende. Med en spiralbindning sitter arken ihop med en spiral som löper längs hela katalogens rygg.

 

3. Omslag

När du ska sätta igång och skapa din katalog är det viktigt att du tänker på omslaget. Det är det första som man ser och bör därför fånga mottagarens uppmärksamhet och samtidigt informera om vad katalogen innehåller.

 

4. Text, bilder och information

Nästa steg är att fundera över katalogens innehåll. Vad ska den innehålla för text, bilder och information?

 

5. Syfte

För att komma underfund med de två ovanstående stegen kan det vara en bra idé att fundera över katalogens syfte. Vem är den tänkt att läsas av och vad vill du att de ska göra efter de läst den?

 

6. Efterbearbetningar

Det finns en mängd olika typer av efterbearbetningar som kan användas för att ge dina trycksaker ett lyft. En av de mest populäraste bearbetningarna är s.k. guldfoliering, vilket innebär att vissa element förses med en skimrande och metallisk gulddetalj.

Fundera därför på om du ska ha någon typ av efterbearbetning på din katalog.

 

7. Förbered för tryck 

Sist men inte minst gäller det att förbereda din katalog för tryck. Något som bl.a. innebär att den måste:

  • Vara sparad i rätt format
  • Ha rätt utfall (läs mer om detta i vår artikel ”Vad är utfall vid tryck?”)
  • Ha rätt marginaler
  • Ha rätt färginställningar

 

Ta hjälp av Allduplo

Som du säkerligen märkt finns det mycket att tänka på när man ska ta fram en katalog. Åtminstone en som blir bra. Om du önskar hjälp med detta, kan du med fördel vända dig till oss på Allduplo!

Med över 40 år i branschen kan vi garanterat hjälpa dig att skapa en förstklassig katalog. Dessutom har vi möjlighet att hjälpa dig i den utsträckning som önskas, oavsett om du endast önskar hjälp med tryck eller också med idé, design och distribution.

Kontakta oss