Vad är utfall vid tryck?

Om du tidigare beställt trycksaker, alternativt är i färd med att göra det, har du troligtvis kommit över uttrycket utfall. Men vad betyder det egentligen? I denna artikel ger vi dig svaret. 

Innehåll

  • Definitionen av utfall
  • Varför behövs utfallande tryck?
  • Skapa utfall i InDesign
  • Ta hjälp av Allduplo

 

Definitionen av utfall 

Utfall, eller utfallande tryck som det också kan kallas, innebär kort och gott att den bild som ska tryckas går en bit utanför dokumentet.

Måtten på utfall kan variera, men vanligtvis är dem 3-, 5- eller 10 mm.

 

Varför behövs utfallande tryck? 

Det finns i princip inga maskiner som har möjlighet att göra ett tryck ända ut till kanten på ett pappersark. Detta eftersom maskinerna behöver greppa en del av pappret vid behandling och tryck. För att ändå få en färdig trycksak där bilden går så långt som ut till kanten, beskär man en liten del av pappret. Det så kallade utfallet.

När du blir ombedd av tryckeriet att lägga till ett utfall, måste du således se till att bilden på originalet går över kanten på pappret. På så sätt riskerar du inte att få en vit kant längs kanten på den slutgiltiga produkten.

 

Skapa utfall i InDesign

Om du är i behov av att skapa ett original med utfall, rekommenderar vi dig att använda programmet Adobe InDesign. Med detta marknadsledande program kan du snabbt och enkelt skapa ett utfall på följande sätt:

1. Börja med att navigera till menyn och klicka därefter på Arkiv följt av Dokumentinställningar.

2. Du får då upp en ny ruta. Längst ner – under Utfall och instruktionsmarginal – anger du ditt önskade utfall. Kom ihåg att de allra vanligaste måtten är 3-, 5- eller 10 mm. Kontrollera dock med ditt tryckeri hur stort det bör vara.

3. Tänk på att skala om dina bilder så att de ligger ända ut till utfallet.

 

Ta hjälp av Allduplo 

Om du letar efter en leverantör som kan hjälpa dig med såväl utfall som tryck, kan du med fördel höra av dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att skapa förstklassiga trycksaker efter dina behov!

Kontakta oss