Goda anledningar att använda stansning vid tryck 

 

När man ska producera trycksaker finns det en hel del saker som man kan göra för att få de att sticka ut från mängden och påkalla uppmärksamheten hos den tilltänkte. En av sakerna som man kan göra är att använda sig av stansning. Men vad innebär egentligen detta och varför är det så effektfullt? Här reder vi ut alla frågetecken!  

Vad innebär stansning av trycksaker? 

Stansning innebär kort och gott att man skär ut en del av en trycksak för att ge den en ny unik form.  

Det kan handla om allt ifrån att runda av hörnen till att skapa figurstansningar, det vill säga att man ger trycksaken en ny figur, exempelvis i form av ett hjärta.  

Varför bör man använda sig av stansning?  

Det finns många goda anledningar till varför man bör använda sig av stansning. Eftersom du har möjlighet att ge dina trycksaker en helt ny form, kan den på ett effektivt sätt sticka ut från mängden och fånga uppmärksamheten hos den tänkta mottagaren.  

Förutom att stansningen hjälper till att ta dina trycksaker till nya höjder, kan det även vara fördelaktigt att använda ur ett rent praktiskt perspektiv. Man använder exempelvis stansning för att skapa ”stör ej”-skyltar som är vanligt förekommande på hotell. Men möjligheterna sträcker sig såklart betydligt längre än så! 

Det är endast fantasin som sätter gränser för vad man kan göra med stansningen. 

Hur går det till när man stansar trycksaker?  

När man ska använda sig av denna efterbearbetning tar man oftast hjälp av en särskild stansmaskin. En vanlig skärmaskin fungerar inte. Det finns såklart en hel uppsjö av maskiner tillgängliga, men de allra flesta innehåller stansformar (vanligtvis tillverkade av plywood- eller stål-skivor med laserfrästa spår), som ger trycksaken önskad form.  

Vill du få ännu fler tips som tar dina trycksaker till nya höjder?  

Spana då in våra tidigare artiklar: 

 Ta hjälp av Allduplo 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad stansning är samt vilka fördelar det finns med att använda denna efterbearbetning på dina trycksaker. Önskar du hjälp med att skapa trycksaker till ditt företag? Då kan du med fördel vända dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att skapa förstklassiga trycksaker efter dina behov! 

Kontakta oss