Hur trycker man en bok? Vi ger dig svaret

 

Hur går det egentligen till när man trycker en bok? Här tänkte vi berätta mer om hur boktryckningen fungerar, från digital tryckfil till fysisk bok.

 

En introduktion till boktryckning 

Det är många där ute som funderar på hur det går till när böcker skapas. Här nedanför tänkte vi därför berätta mer om hur processen fungerar, med extra fokus på själva tryckningen:

 

1. Det börjar med en textfil

För att skapa en bok krävs såklart en story. Antingen i form av text eller bilder. De flesta författare skriver och skapar numera digitalt, via verktyg som Word (text) eller Photoshop och Illustrator (bilder).

 

2. Filen görs tryckfärdig

När storyn väl är komplett är det dags att göra filen tryckfärdig. Beroende på vilket verktyg som använts vid framtagningen av storyn samt vilken tryckteknik som ska användas vid tryckningen, kan denna process skilja sig åt något.

Vill du se ett mer konkret exempel på hur detta kan gå till rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi berättar hur man gör för att skapa en tryckfärdig PDF.

 

3. Boken trycks

Nästa steg är att trycka boken.

Boktryckarkonsten är mycket gammal och har utvecklats i takt med digitaliseringen. Historiskt sett har böckerna tryckts med s.k. offsettryck, vilket innebär att motivet överförs från en tryckplåt. Mer djupgående information om hur denna teknik fungerar hittar du i vår tidigare artikel ”Vad är offsettryck?”.

Numera trycks däremot de flesta böcker med hjälp av en digital tryckteknik, s.k. digitaltryck eller print-on-demand. Även denna teknik kan du lära dig mer om i vår tidigare artikel ”Vad är print-on-demand?”.

När omslaget och sidorna har skapats måste boken även bindas ihop. Något som det även det finns olika tekniker för. Limbindning är däremot de vanligaste alternativ för exempelvis pocketböcker. Mer information om de olika teknikerna hittar du i vår tidigare artikel om bokbindning.

 

Ta hjälp av Allduplo

Om du letar efter en leverantör som kan hjälpa dig att trycka böcker, kan du med fördel vända dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet från tryckeribranschen kan vi skapa professionella böcker enligt dina önskemål och behov. Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss