9 tips för att trycka affischer 

Ska du hålla ett event, besöka en mässa eller göra reklam för din produkt? Då är det läge för dig att trycka affischer! I den här artikeln får du våra bästa tips för hur du lyckas skapa en affisch som fångar betraktarens uppmärksamhet.

Innehåll

 • Tips för att trycka affischer
 • Tänk kvalitet
 • Behöver du hjälp med layout och design?
 • Ta hjälp av Allduplo

Tips för att trycka affischer

Wikipedia beskriver affischens funktion mycket tydligt:

Affischen är en komposition av text och bild eller av bara text och då ofta med tydligt grafiskt uttryck. Dess funktion är att informera.”

Att trycka affischer har länge varit en mycket betydelsefull del av att förmedla olika budskap, oavsett om det handlar om att locka till nöjen eller om att driva politiska frågor. Det svåra med affischer är däremot att de ska lyckas förmedla ett budskap på väldigt kort tid. En förbipasserande betraktare ska bli intresserad av affischen även om den bara syn i ögonvrån.

För att din affisch ska bli så lyckad som möjligt vill vi passa på att dela med oss av fem tips som du bör ta i beaktning innan du sätter dina affischer i tryck:

 • Visuell attraktion – Den viktigaste parametern för en lyckad affisch är att den ska kunna väcka uppmärksamhet från håll. Förbipasserande betraktare ska alltså bli nyfikna på budskapet endast med hjälp av affischens visuella samspel mellan bilder och text.

 

 • Tydligt budskap – Budskapet ska vara tydlig nog att för att uppfattas från håll, även om betraktaren ska tycka att den är intressant nog att för att närstuderas. Med tanke på att du måste förhålla dig till en begränsad yta (ofta 50×70 cm eller 50×100 cm) ska den dessutom vara tillräckligt innehållsrik för att förmedla det du vill ha sagt.

 

 • Målgruppsanpassad – Tillbaka till det visuella. Om målet är att affischen ska nå pensionärer måste även dess design och layout vara anpassad för dem. Betraktaren blir endast intresserad av det som tilltalar den.

 

 • Strategisk placering – Det säger såklart sig självt att en affisch som är placerad på ett bra ställe har större förutsättningar att nå fram till betraktaren än den som exempelvis blir skymd.

 

 • Flyers som komplement – För att hjälpa betraktaren att komma ihåg budskapet kan du med fördel trycka upp ett gäng flyers som komplement. Placera dem i samband med affischen så betraktaren kan ta med sig informationen hem. De är väldigt enkla att dela ut och dessutom väldigt kostnadseffektiva. 

Tänk kvalitet

Oavsett om ditt affischtryck handlar om att visa upp ditt företag, informera om ett event eller för att göra reklam är det viktigt att du tänker kring den färdiga produktens kvalitet. Låt oss ge några exempel:

 • Papper – Om din affisch ska placeras utomhus är det väldigt viktigt att du använder dig av ett papper som står emot fukt. Om pappret blir blött har betraktaren nämligen svårt att ta emot informationen. Ska affischen placeras inomhus bör du tänka på att använda ett lite tjockare papper så att den inte riskerar att gå sönder. En affisch med sämre papperskvalitet som kanske blir både trasig och blöt väcker ingens intresse.

 

 • Effekttryck – Genom att använda dig av ett effekttryck kan du se till så att din affisch väcker ännu mera uppmärksamhet. Vi erbjuder bland annat effekttryck som UV-lackering, foliering och relief. Bara fantasin sätter stopp!

 

 • Bilder – Redan i formgivarprocessen är det viktigt att du tänker på den färdiga produktens kvalitet. Om du använder dig av bilder är det väldigt viktigt att du använder en högkvalitativ bild mer riktigt bra upplösning, annars riskerar den att bli pixlig.

 

 • Tryckmetod – Om du vill trycka affischer i mindre upplagor, ungefär från 1-30 exemplar, är det generellt mest ekonomiskt att göra detta med hjälp av digitaltryck. Vid större upplagor är det däremot mer fördelaktigt att välja offsettryck.

Läs mer om hur du lyckas med tryck av hög kvalitet.

Behöver du hjälp med layout och design?

Då har du kommit rätt! Hos oss kan du få hjälp i hela processen, från layout och design till färdig produkt. Våra erfarna art directors vet hur man paketerar en snygg affisch som väcker uppmärksamhet, samtidigt som den förmedlar det du vill ha sagt.

Slutresultatet blir en affisch som når fram till din målgrupp och samtidigt passar dina ändamål.

Avslutningsvis

Där har du det – hur du bör gå tillväga när du ska trycka affischer! Behöver du hjälp med din trycksak? Tveka inte att höra av dig till oss på Allduplo.

Ta hjälp av Allduplo

Om du letar efter ett fullserviceföretag som kan hjälpa dig att trycka affischer kan du med fördel höra av dig till oss på Allduplo. När du vänder dig till oss kan du förvänta dig ett resultat utöver det vanliga.

Vår kompetenta personal guidar dig genom hela tryckeriprocessen och kan hjälpa till med allt från design till tryck. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att skapa förstklassiga trycksaker efter dina behov!

Kontakta oss