Hur tjockt är ett papper? Vi reder ut alla frågetecken

 

Om du någon gång har inhandlat papper så har du troligtvis noterat att tjockleken brukar beskrivas i enheten mikrometer, även förkortat ”my”. Något som kan leda till stor förvirring bland de som undrar hur tjockt ett papper är. Här tänkte vi därför försöka reda ut alla frågetecken om papper och dess tjocklek.

 

En introduktion till mikrometer

Som vi varit inne på inledningsvis brukar papprets tjocklek anges i enheten mikrometer, även förkortat ”my”. Men hur tjock är egentligen en mikrometer i millimeter?

Här nedanför har vi sammanställt en enkel omvandlingstabell som hjälper dig att få en överblick av mikrometer i förhållande till millimeter:

 

  • 1 mikrometer (my) = 0.001 millimeter
  • 10 mikrometer (my) = 0.01 millimeter
  • 100 mikrometer (my) = 0.1 millimeter
  • 1000 mikrometer (my) = 1 millimeter
  • 10000 mikrometer (my) = 10 millimeter

 

Hur tjockt är ett A4-papper?

Det finns A4-papper i olika tjocklekar. Många av dem har däremot tjockleken 80 my, vilket innebär att de har tjockleken 0.08 mm.

 

Sammanfattningsvis

För att summera det hela mäts papprets tjocklek oftast i enheten mikrometer (my). 1 mikrometer är lika med 0.001 millimeter. Genom att använda denna kunskap blir det förhoppningsvis enklare att räkna ut tjockleken på papper.

 

Vill du lära dig ännu mer om papper?

Då kan vi varmt rekommendera dig att spana in nedanstående artiklar från vår kunskapsbank:

 

 

Ta hjälp av Allduplo 

Är du i färd med att beställa trycksaker och funderar över vilken papperstjocklek du ska välja? Då kan du med fördel vända dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet från tryckeribranschen kan vi guida dig genom de olika alternativen samt hitta den tjocklek och det format som passar bäst för just dina trycksaker.

Kontakta oss