Tidningstryckeri – så fungerar det

 

Tidningar är fortfarande ett populärt medium för såväl reklam som journalistik. Men hur fungerar egentligen ett tidningstryckeri och vad är det som skiljer dagens tryckerier från de traditionella? Allt detta försöker vi reda ut i denna artikel.

 

Innehåll

 

  • Dåtidens tidningstryckerier
  • Nutidens tidningstryckerier
  • Ta hjälp av Allduplo

 

Dåtidens tidningstryckerier

Tidningar har funnits i flera århundranden. I Sverige trycktes den första tidningen för mer än 370 år sedan. Historiskt sett har det funnits ett stort antal medarbetare som varit involverade i tryckprocessen.

På tidningstryckerierna fanns exempelvis typografer som arbetade med att utforma sidor, text och typsnitt, litografer som arbetade med att bearbetade bilder samt en distributionsavdelning som arbetade med att packa och distribuera tidningarna.

Med andra ord var det en tidskrävande process som inkluderade många skickliga fackmän med olika fokusområden.

Nutidens tidningstryckerier

Som du säkerligen förstår är det inte mycket som är sig likt i dagens tidningstryckerier. Mycket av arbetet är numera digitaliserat, men det krävs fortfarande ett stort kunnande om hela tryckprocessen, från att ta emot och bearbeta digitala filer till att sköta tryck och distribution.

Något annat som skiljer sig åt är tryckmetoden. Numera används många gånger digitaltryck, vilket är en snabbare, flexiblare och mer ekonomisk metod i jämförelse med offsettryck, vilket är den metod som använts mycket historiskt sett, om än den fortfarande förekommer än idag.

Ta hjälp av Allduplo 

Är du själv i behov av att trycka upp en tidning? Då är du varmt välkommen att vända dig till oss på Allduplo. Vi arbetar med både digital- och offsettryck och har mer än 40 års erfarenhet från branschen. Något som gör att vi garanterat kan hitta rätt teknik för just dina behov!

Kontakta oss