Laminering av trycksaker – vad är det?

 

Det finns en mängd olika typer av efterbearbetningar och ytbehandlingar som du kan förse dina trycksaker med. En av de mest populära ytbehandlingarna kallas för laminering. Men vad innebär egentligen detta och varför är det så fördelaktigt att laminera sina trycksaker?

Vad innebär laminering av trycksaker?

Laminering, ibland kallat seglaminering, innebär att trycksaker av papper förses med en plastfilm. Med andra ord bakar man in pappret i ett skyddande plasthölje.

Varför laminerar man trycksaker?

Det finns många goda anledningar till varför man använder laminering på trycksaker. Genom att klä pappret med plast får nämligen ytan ett skyddande hölje som gör den slitstark och tålig mot bland annat fukt och väta.

De skyddande egenskaperna som lamineringen medför innebär i sin tur ytterligare fördelar. Exempelvis förlänger det livslängden hos trycksaken i fråga, samtidigt som det kan göra att den får fler användningsområden.

Eftersom det finns olika typer av lamineringar – de med matt, halvmatt och blank yta – kan metoden även användas för att ge trycksakerna den rätta utstrålningen.

Vilka trycksaker kan lamineras?

De allra flesta trycksaker som är tillverkade av papper kan lamineras. Som exempel är det vanligt att restauranger laminerar sina menyer för att förhindra att de rivs sönder samt för att det ska vara enkelt att kunna torka av eventuellt spill.

Likaså används laminering på reklamskyltar för att de ska kunna stå ute och samtidigt hålla under en längre tid. Här är det också vanligt att man använder laminering för att ge reklamskylten den rätta utstrålningen. Beroende på vad det är för produkt eller tjänst som ska marknadsföras kan det nämligen vara relevant att använda sig av en matt, halvmatt eller blank yta.

Andra trycksaker som kan lamineras inkluderar:

  • Visitkort
  • Bok och magasinomslag
  • Bostadsprospekt
  • Kurslitteratur
  • Förpackningar

För att bara nämna några…

Ta hjälp av Allduplo

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad laminering är, varför det är så fördelaktigt att använda samt vilka trycksaker som kan lamineras.

Önskar du hjälp med att laminera dina trycksaker är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet från tryckeribranschen kan vi erbjuda en passande lösning för dig som önskar professionella trycksaker!

Kontakta oss