Vad är variabeldata?

Om du är i full fart med att beställa personifierade trycksaker, har du troligtvis kommit över uttrycket variabeldata. Men vad innebär det egentligen och hur kan det användas? I denna artikel ger vi dig svaret! 

Innehåll

 • Definitionen av variabeldata
 • Hur kan det användas?
 • 3 anledningar att använda variabeldata

 

Definitionen av variabeldata

För att kortfattat beskriva variabeldata så medför det att man kan anpassa varje ark eller delar av en upplaga till mottagararen. Det är med andra ord ett samlingsnamn för den information som byts ut från exemplar till exemplar. Något som framförallt är vanligt vid utskick.

Till de allra vanligaste variablerna hör namn, adress och avsändare. Det finns dock en mängd andra variabler som kan användas för att personifiera dina trycksaker ytterligare. Till dessa hör:

 • Bilder
 • Typsnitt
 • Färger
 • Papperstyp
 • QR-koder
 • Rabattkoder

Data hämtas normalt sett från ett kundregister och sammanställs sedan i en Excelfil som skickas till tryckeriet.

 

Hur kan det användas? 

Som nämnts tidigare används framförallt variabeldata för att adressera och personifiera olika typer av utskick. Det kan exempelvis handla om biljetter till ett evenemang eller också om ett rabatterbjudande från en butik.

 

3 anledningar att använda variabeldata 

Det finns många anledningar till varför man ska använda variabeldata, men nedan har vi samlat en handfull av dem:

 1. Ökad träffsäkerhet – Vi människor gillar att känna oss uppmärksammade. Att utmärka oss ifrån den stora massan. Och genom att få ett personifierat utskick känner vi oss just det – uppmärksammade och utvalda. Något som leder till att såväl träffsäkerheten som svarsfrekvensen på utskicket ökar!

 

 1. Kostnadseffektivt – Att personifiera ett stort antal tryckexemplar kanske verkar dyrt, men tack vare digitaltryck blir det istället ett väldigt kostnadseffektivt val.

 

 1. Tidseffektivt – Inte nog med att trycktekniken leder till minskade kostnader, medför det också oerhörda tidsbesparingar.

 

Ta hjälp av Allduplo

Som du märker är såväl möjligheterna som fördelarna med variabeldata många. Ifall du också vill skapa personliga och framgångsrika utskick, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allduplo!

Vår kunniga personal hjälper dig gärna från idé till handling oavsett vad ändamålet med utskicket är.

Kontakta oss