Tryck i storformat – när du vill synas ordentligt

Tryck i storformat är det självklara valet när du vill synas rejält och göra ett ordentligt intryck – även på långt håll. I den här artikeln delar vi därför med oss om allt du behöver veta kring storformatstryck.

Innehåll

 • Då bör du använda tryck i storformat
 • Att tänka på
 • Ta hjälp av Allduplo

Då bör du använda tryck i storformat

Vi har i tidigare artiklar pratat om hur du kan använda dig av trycksaker för att verkligen nå fram till dina kunder. Om du däremot letar efter något lite mer storslaget så finns det ingen trycksak som kan mäta sig med tryck i storformat.

Generellt räknas en trycksak som storformatstryck när bredden är över 45 centimeter. Det finns däremot inget största mått för hur stort slutresultat vi kan göra. Genom att skarva samman flera tryck med varandra kan vi nämligen skapa ett storformatstryck som totalt är flera hundra kvadratmeter stort!

Nedan går vi igenom flera olika storformatstryck och när du med fördel kan använda dem:

 • Fasadvepor – Om du verkligen vill synas ordentligt är det fasadvepor som gäller. Varför inte smycka en hel husfasad med ditt budskap?
 • Banderoller – Banderoller kan användas såväl inomhus och utomhus. Perfekt som sponsorskyltar vid idrottsanläggningar, eller för att guida kunder till din butik från långt håll.
 • Flaggor – En företagsflagga drar ögonen åt sig. De välkomnar kunderna även från långt håll när de vajar i takt med vinden.
 • Bakgrunder till studios – Du som fotar eller filmar vet hur viktigt det är att bakgrunden inte tar överhand i bild. En snygg, hållbar och lättmonterad bakgrund kan göra hela skillnaden för just din bild.
 • Mässprodukter och utställningssystem – Rollups, mässväggar och vepor hjälper din monter att hamna i blickfånget. Pryd dem med överskådlig information så att ditt budskap blir så tydligt som möjligt.
 • Informationsmaterial – Även om det kommersiella ofta är huvudsyftet för tryck i storformat så är de också perfekta informationskällor. Exempelvis som världskartor i klassrum, informationstavla på event eller för att visa upp din meny för de som står långt bak i kön.

Att tänka på

Ett storformatstryck kommer att betraktas av väldigt många, och ju större tryck desto mer behöver du fundera över. Allt från material och kvalitet till regler och hantering. Nedan berättar vi mer:

 • Material – Precis som de flesta andra produkter kan du välja att producera ditt storformatstryck i många olika material. Vanliga material är papper, tyg, polyester, vinyl, folie och plast.
 • Kvalitet – Att materialet har hög kvalitet är självklart helt avgörande för färgernas pigmentering, hållbarheten och även hur din trycksak kommer stå emot smuts.
 • Fukttåligt – Detta är såklart en självklarhet när det gäller tryck som ska monteras utomhus, men se till att kontrollera så att ditt stortryck inte kommer förstöras av regn eller snö.
 • UV-beständigt – Om ditt tryck utsätts för solljus utan att vara UV-behandlat bleknar färgerna väldigt fort.
 • Livslängd – En del storformatstryck monteras upp för att synas under en längre tid och tas sedan ner för att de har gjort sitt, exempelvis fasadvepor. Andra kan däremot komma till användning flera gånger under många år. Exempel på detta är större skyltar, utställningssystem och bakgrunder till studios. Om det senare gäller för ditt tryck behöver du fokusera extra mycket runt kvalitet, förvaring och hantering.
 • Skarvning – Det finns flera olika sätt att skarva ihop ditt tryck på. Prata med oss på Allduplo så väljer vi den skarvningslösning som är bäst för just ditt tryck i storformat.
 • Kontrollera tillstånd – Många gånger krävs det att man har vissa tillstånd för att få ställa ut eller montera upp tryck i storformat. Detta gäller framförallt fasadvepor, banderoller och utställningssystem. Se därför alltid till vilka tillstånd som gäller och om det är några speciella regler du behöver tänka på innan du beställer ett tryck i storformat.
 • Vem hanterar, monterar och demonterar? – Se till att du redan i ett tidigt skede vet hur ditt storformatstryck kommer hanteras. Allt från leverans och montering till demontering och destruering – vem gör vad och vilket ansvar har du?

Avslutningsvis

När du är ute efter att synas ordentligt så är det helt enkelt storformatet du ska välja. Självklart kan du få hjälp med ditt storformatstryck av oss på Allduplo.

Ta hjälp av Allduplo

Om du letar efter en leverantör som kan hjälpa dig med ditt storformatstryck kan du med fördel höra av dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att skapa förstklassiga trycksaker efter dina behov!

Kontakta oss