Relieftryck – vad är det?

 

Inom tryckerivärlden finns det en hel del trycktekniker och efterbearbetningar som man kan använda för att ge sina trycksaker det där lilla extra. En av sakerna som man kan nyttja för detta är relieftryck. Men vad innebär egentligen detta och varför är det så fördelaktigt?

 

Vad innebär relieftryck?

Relieftryck är en teknik / efterbearbetning som används ihop med traditionellt offsettryck.

För dig som är familjär med offset sedan tidigare så är det en indirekt tryckteknik, vilket innebär att trycket sker från en tryckplåt till gummiduk följt av trycksaken. Tekniken kan användas för att trycka allt ifrån tidningar och böcker till visitkort.

För att fördjupa dina kunskaper om denna tryckteknik rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi besvarar frågan ”Vad är offsettryck?”.

 

Nåväl, åter till relieftrycket.

Som tidigare nämnts används denna teknik i samband med traditionellt offsettryck. Mer specifikt innebär det att man i anslutning till tryckprocessen, precis innan färgen har torkat, förser trycksaken med ett thermografiskt pulver.

Efter att pulvret har fastnat på trycksaken värms det upp, vilket leder till att texten eller bilden sticker ut från trycksaken och skapar en tydlig struktur och tredimensionell känsla.

 

Relieftryck tar dina trycksaker till nästa nivå

Eftersom denna teknik gör det möjligt för text och bilder att sticka upp från trycksaken, tar den dina trycksaker till en helt ny nivå. Trycksaken, vare sig det handlar om ett visitkort eller ett bokomslag, blir genast mer intressant för mottagaren. Den sticker helt enkelt ut från mängden och hjälper till att uppnå önskat resultat!

 

Ta hjälp av Allduplo

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad relieftryck är samt vilka fördelar det finns med att använda denna teknik / efterbearbetning på dina trycksaker. Önskar du hjälp med att skapa trycksaker till ditt företag? Då kan du med fördel vända dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att skapa förstklassiga trycksaker efter dina behov!

 

Kontakta oss