Pantone färgkarta CMYK – det universella färgspråket

Färger är viktigt. De kan vara avgörande för hur vi uppfattar något och även spela en stor roll när vi vill uttrycka oss. Att använda sig av Pantone CMYK färgkartor kan också vara väldigt viktigt. Vill du veta varför? Det berättar vi i om den här artikeln – och mycket mer. 

Innehåll

  • Vad är en färgkarta?
  • Vad innebär CMYK?
  • Ta hjälp av Allduplo

Vad är en färgkarta?

Färger är något som många av oss tar för givet. Men hur vi ser på samma färg kan faktiskt skilja sig åt. Det som är babyblå för dig är kanske turkost för någon annan. För att undvika dessa problem för de branscher som arbetar med färg har man tagit fram branschstandardiserade färgsystem och färgskalor i form av färgkartor.

Färgkartorna är antingen utformade som solfjädrar eller som böcker så att du enkelt ska kunna bläddra mellan kulörer, färger och nyanser. Kartorna kan vara fyllda med flera tusen olika färger som alla är döpta med ett specifikt referensnamn. Denna färgstandard går ungefär att jämföra med ett universellt färgspråk. Om man använder sig av en färgkarta kan alla över hela världen förstå vilken exakt färg du pratar om.

Till exempel innehåller en Pantone CMYK färgkarta cirka 3000 olika CMYK färger. De är självklart kronologiskt ordnade så att du snabbt kan bläddra mellan alla kulörer och hitta den perfekta färgen till din produkt.

Om man inte använder sig av dessa färgkartor är det möjligt att den färgen som syntes på skärmen inte kommer att likna den färg som är på den färdiga produkten. Den faktiska färgen kan nämligen skilja sig ganska mycket från den man ser på skärmen. Det kan då bli svårt att avgöra hur bra en färg passar för den tilltänkta produkten.

Fördelen med Pantone CMYK färgkartor är alltså att man hela tiden ser den faktiska färgen. Det blir då mycket lättare för bland annat grafiker, designers och marknadsförare att arbeta med färger!

Vad innebär CMYK?

CMYK står för de fyra färgerna cyan, magenta, gul (yellow) och svart (key colour). Med hjälp av dessa kan man skapa alla färger och nyanser från hela Pantone färgkartan.

Pantone CMYK skiljer sig från den PMS färgkarta som vi har beskrivit i en tidigare artikel. CMYK är, som vi varit inne på tidigare, en mycket fördelaktig färgreferens för de som arbetar med produktioner i fyra färger. Inte minst det kommer till trycksaksproduktion.

Pantone CMYK färgkartan återger nämligen exakt hur dina färger kommer att se ut i tryck. När det kommer till offsettryck, digitaltryck och print är det nämligen mycket enklare att återge de exakta CMYK färgerna än de från andra färgkartor. Det är också den självklara anledningen till varför de allra flesta väljer att använda sig av just Pantone CMYK färgkartan. 

Läs även: Vad är en ICC-profil?

Ta hjälp av Allduplo

Om du letar efter en leverantör som kan hjälpa dig med trycksaksproduktion, kan du med fördel höra av dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att skapa förstklassiga trycksaker efter dina behov!

Kontakta oss