Vad är en ICC-profil?

Om du någon gång arbetat med trycksaker eller grafiska verk har du troligtvis kommit över uttrycket ICC-profil. Men vad är egentligen en ICC-profil? I denna artikel reder vi ut alla frågetecken en gång för alla.

 

Innehåll

  • Innebörden av en ICC-profil
  • Varför använder man ICC-profiler?
  • Ta hjälp av Allduplo

 

Innebörden av en ICC-profil

I korta drag är en ICC-profil en beskrivning av grundfärgerna som används i en skrivare eller tryckpress. Det som gör ICC-profilen unik är att den gör en numerisk presentation av grundfärgerna. Med andra ord medför den att olika skrivare och tryckpressar kan tolka färger på liknande sätt. På så sätt blir slutresultatet så likt originalet som möjligt och du slipper några obehagliga överraskningar.

 

Varför använder man ICC-profiler?

Vi människor tolkar färger på olika sätt. Till och med något så specifikt som ”militärgrönt”, ”marinblått” eller ”vinrött” kan innebära påtagliga skillnader för olika färger. Något som du säkerligen är medveten om ifall du läst vår tidigare artikel ”Vad är en PMS-färgkarta?”.

På samma sätt som vi människor tolkar färger annorlunda gör även skrivare, tryckpressar och andra enheter också det. Det är också därför som du ibland kan uppleva en stor skillnad mellan ett original och en färdig trycksak. Skrivaren tolkar helt enkelt färgerna på ett annorlunda sätt, förutsatt att du inte använder samma ICC-profil.

Genom att istället använda samma ICC-profil kan du simulera det färdiga trycket direkt på din skärm. Du slipper således obehagliga överraskningar i form av fel färgsättningar. Något som är extra viktigt ifall du samarbetar med ett tryckeri.

 

Ta hjälp av Allduplo

Om du letar efter en leverantör som kan hjälpa dig med trycksaksproduktion, kan du med fördel höra av dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att skapa förstklassiga trycksaker efter dina behov!

Kontakta oss