Vektorisera bild – så gör du

 

Har du blivit uppmanad att skicka en bild i vektorformat? Då kommer du att finna denna artikel hjälpsam. Vi tänkte nämligen berätta mer om hur du kan gå tillväga för att vektorisera en bild!

 

Innehåll

  • Vad innebär det att vektorisera en bild?
  • Varför vektoriserar man en bild?
  • Så gör du för att vektorisera en bild

Vad innebär det att vektorisera en bild? 

De allra flesta bilder och illustrationer är uppbyggda av pixlar. När man vektoriserar en bild så omvandlar man pixlarna till vektorer (linjer).

När man pratar om vektorgrafik i allmänhet syftar man alltså på bilder eller illustrationer som är uppbyggda av vektorer eller linjer istället för pixlar.

Varför vektoriserar man en bild? 

Men varför vill man då vektorisera en bild och på så sätt omvandla pixlarna till linjer? Det kan finnas många anledningar till detta, men allra vanligast är at man gör det i samband med att man ska beställa trycksaker.

En stor fördel med vektoriserade bilder är nämligen att de kan förstoras hur mycket som helst utan att kvalitén försämras. Något som är mycket fördelaktigt när man ska göra trycksaker i större format.

Som en jämförelse försämras kvalitén på traditionella pixelbilder ju mer man förstorar dem, vilket kan ställa till problem när man ska göra trycksaker i större format. Det är alltså detta som är den främsta anledningar till att vektorisera bilder!

Så gör du för att vektorisera en bild 

För att förvandla pixlarna till vektorer krävs särskild programvara. Allra populärast för ändamålet är Adobe Illustrator. För att vektorisera en bild i detta program gör du på följande sätt:

  1. Börja med att skapa en ny fil och importera bilden som du vill vektorisera
  2. Navigera till Fönster följt av Bildkalkering
  3. Justera eventuellt inställningarna tills du uppnår önskat resultat
  4. Spara bilden i ett vektorformat såsom EPS, PDF eller SVG

 

Ta hjälp av Allduplo 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur man vektoriserar en bild samt i vilket syfte man gör detta. Om du vill trycka upp högkvalitativa trycksaker, kan du med fördel vända dig till oss på Allduplo!

Med mer än 40 års erfarenhet av allt inom tryckeri så kan vi hjälpa dig profilera ditt företag på absolut bästa sätt. Vi lyssnar på dina önskemål och behov, samtidigt som vi även har möjlighet att komma med idéer om så önskas.

Kontakta oss