Allt om variabeltryck

Önskar du att skräddarsy din trycksak med ett varierande innehåll? Bara kreativiteten sätter gränser när det kommer till hur personlig en trycksak kan bli. Vi vill därför berätta mer om hur du kan anpassa dina trycksaker med hjälp av variabeltryck!

 

Innehåll

  • Vad är variabeltryck?
  • Vilken tryckmetod passar för variabeltryck?
  • Ta hjälp av Allduplo

 

Vad är variabeltryck?

Man använder sig av variabeltryck när man önskar att anpassa trycket på varje enskild trycksak. Varje exemplar får då ett unikt utseende eller en egen detalj. Metoden används bland annat för att individanpassa reklam, numrera biljetter eller skapa olika språkversioner av en trycksak.

Ibland kallas variabeltryck även för personifierat tryck, detta just för att man kan personifiera trycket. Med hjälp av ett variabeltryck kan man exempelvis byta ut både text och bild för att skapa ett personligt budskap till varje mottagare.

Vanligast är det att man använder sig av ett variabeltryck när man önskar att trycka in mottagarens namn och adress på exempelvis ett kuvert eller en tidning. På så sätt är ingen upplaga den andra helt lik. Variabeltryck lämpar sig för bland annat inbjudningskort, etiketter, broschyrer, affischer, brev och tidningar, men som sagt – bara fantasin sätter stopp!

När man använder sig av variabeltryck är det möjligt att trycka flera tusen trycksaker med olika information. Metoden går att se som en ersättning mot att du först ska behöva göra flera tusen olika original och sedan trycka dessa var för sig. Hela poängen med variabeltrycket är att det går väldigt snabbt.

Vilken tryckmetod passar för variabeltryck?

Om du önskar att få ditt variabeltryck på en mindre upplaga, eller är i behov av en snabb och ekonomisk lösning kan digitaltryck vara det bästa alternativet. Tekniken är helt digital vilket innebär att man kan göra justeringar och ändringar under tryckprocessen. På grund av dess flexibilitet och ekonomiska fördelar har digitaltryck blivit väldigt populärt. Kunden levererar en databasfil, exempelvis ett exceldokument, med den information som ska finnas med på trycksaken. Därefter trycks informationen på plats.

Gäller ditt variabeltryck istället större upplagor kan offsettryck vara den bästa lösningen. Detta är världens mest använda tryckteknik och även den teknik som ger bäst kvalitet. En annan fördel med att använda sig av offsettryck är att styckkostnaden blir längre än styckkostnaden för digitaltryck. Med offsettryck kan man dessutom trycka på trä, läder och metall!

Ta hjälp av Allduplo

Oavsett om du är i behov av att skräddarsy ditt variabeltryck eller vill veta mer om vilken lösning som passar dig bäst, kan du med fördel höra av dig till oss. Vår kunniga personal har över 40 års erfarenhet av att skapa förstklassiga trycksaker efter dina behov! Varmt välkommen att kontakta oss för dina personliga trycksaker.

Kontakta oss