En närmare titt på Pantone och dess historia

 

Inom tryckeribranschen har Pantone varit ett välkänt namn i flera decennier. Chansen är således stor att du också kommit över detta uttryck. Men vem är egentligen Pantone och hur ser dess historia ut? Här reder vi ut alla frågetecken.

 

Vad är Pantone?  

Pantone är ett amerikanskt företag som är mest känt för sitt färgsystem Pantone Matching Systems, även förkortat PMS.

Med andra ord är Pantone ett färgsystem för dekorfärger. Det som gör systemet unikt är att varje färgton har ett eget namn och eller nummer. Fördelen med detta är att kulörerna enklare ska kunna återges på rätt sätt både digitalt och vid tryck.

Som exempel kan en grafisk designer ange vilken Pantonefärg som tryckeriet ska använda. På så sätt kan designern, tryckeriet och slutkunden känna sig trygga med att den färdiga trycksaken har önskad färg!

 

Historien om Pantone 

Nu när du har bättre koll på vad Pantone är, tänkte vi berätta mer om företagets historia.

Historien har sin början i det tidiga 1950-talet, då mannen som vid ett senare skede skulle grunda företaget Pantone, Lawrence Herbert, började arbeta som color matcher på ett tryckföretag i New Jersey, USA.

Den unge mannen upptäckte snabbt hur det brast i kommunikationen mellan grafiska designers, reklambyråer, tryckare och kunder när de skulle förklara vilken exakt färg de önskade på en trycksak. Något som ter sig helt naturligt eftersom vi alla uppfattar färger på olika sätt.

Drygt tio år senare, mer bestämt år 1962, beslutade sig Lawrence för att göra något åt saken. Han köpte upp tryckeriföretaget som han arbetade för och skapade en unik färgkarta där varje färgton fick en speciell kod. Och detta var alltså grunden för Pantone Matching System.

Idag, 60 år senare, är Pantones färgsystem världsledande och används inom flertalet olika branscher. Inte minst inom tryckeribranschen!

 

Ta hjälp av Allduplo

Om du vill trycka upp högkvalitativa trycksaker, kan du med fördel vända dig till oss på Allduplo!

Med mer än 40 års erfarenhet av allt inom tryckeri så kan vi hjälpa dig profilera ditt företag på absolut bästa sätt. Vi lyssnar på dina önskemål och behov, samtidigt som vi även har möjlighet att komma med idéer om så önskas.

Kontakta oss