Vad är komplementfärger?

 

Begreppet komplementfärger används ofta inom webbdesign, mode och produktutveckling. Men vad innebär det egentligen? I denna artikel berättar vi mer om vad komplementfärger är samt hur de kan användas.

Vad innebär komplementfärger?

Komplementfärger är ett sätt att fånga användares uppmärksamhet och samtidigt leda dom till göra vissa uppgifter. På ett visitkort kan de handla om få kunden att se ditt namn, position och mejl med hjälp av färger.

Genom att använda sig utav en färgcirkel kan man enkelt hitta komplementfärgen till just din hemsida, produkt eller visitkort. Du lägger helt enkelt en linjal på den dominerande färgen av din produkt och drar ett streck rakt över färgcirkeln. Färgen som är på motsatt sida är då din komplementfärg.

Varför ska man använda komplementfärger?

Våra ögon skiljer på olika våglängder av ljus vilket vi uppfattar som färger. Utan att vi tänker på det kan delarna som avgör vilken färg det är vi ser bli uttröttade. Då blir automatiskt den motsatta färgen på färgcirkeln förstärkt då den delen av ögat inte blivit lika uttröttat. Ett test du kan göra är att fokuserat titta på något av en stark blå färg i 1 minut och sedan titta på en vit yta. Delarna av ditt öga som hanterar färgen blå kommer då vara uttröttat vilket gör att du kommer se färgen orange.

Detta betyder att om du har ett viktigt budskap på en yta som är blå så bör du göra det orange då det kommer vara lättare att uppfatta.

Vi på Allduplo hjälper dig

Behöver ni hjälp med att kombinera rätt färger för er layout och design?

Med mer än 50 års erfarenhet av allt inom tryckeri så kan vi hjälpa dig profilera ditt företag på absolut bästa sätt. Vi erbjuder både digital- och offsettryck vilket gör att vi alltid kan erbjuda er den form av tryck ni söker.

Vet ni inte exakt hur ni ska gå tillväga? Kontakta oss så kan vi guida er till att ta rätt beslut!

Kontakta oss