Högupplöst bild för tryck

 

När man talar om en högupplöst bild menas att ett foto från exempelvis en digitalkamera har tillräckligt hög upplösning för tryck. Även om man talar om bilder är det vanligtvis foton det handlar om. Eftersom foton är pixelbaserade innebär det att kvalitén på bilden kommer att förloras om fotot förstoras för mycket. Om du till exempel har ett foto med låg kvalitet kommer en förstoring att ge dig en större bild av lika dålig kvalitet

 

Bildens upplösning

Upplösningen på en bild har stor betydelse vid tryck. När du till exempel tittar på ett foto på en vanlig bildskärm kan det se riktigt bra ut men vid tryck visar det sig att bilden är lågupplöst. Därför är det rekommenderat att zooma in bilden, till exempelvis 400 procent, vilket kommer att visa om bilden är lågupplöst eller inte. Om du till exempel vill förstora en mindre bild måste fotot ha en hög upplösning för att kunna bli bra i tryck. Om du har en stor men lågupplöst bild kan den däremot krympas och få en hög upplösning i tryck. I regel vill man att foton ska ha en bildupplösning som ligger på 300 dpi (bildpunkter per tum) för tryck. Det kan även fungera bra med bilder på 200 dpi men om upplösningen är lägre än så kommer det att synas i trycket.

 

Avstånd har betydelse

Vissa tryck är avsedda att synas från ett längre avstånd. Det handlar givetvis om stora annonser som du kan beskåda i exempelvis tunnelbanan. Trycksaker i den storleken har låg upplösning eftersom bilden förstorats rejält. Om du tar en närmre titt kommer du att se att bilden är ganska grynig och utan skärpa. Stora annonser är menade att ses från ett lite längre avstånd och ger därför ett bra helhetsintryck trots sin låga upplösning. Å andra sidan måste en mindre trycksak med bilder som exempelvis en broschyr ha en hög upplösning eftersom den kommer att läsas på nära avstånd.

 

Förbättra foton

När du sparar foton är det rekommenderat att spara i JPEG- eller JPG-format och i max kvalitet så att bildens kvaliteten kommer att bevaras. Hur du sparar foton har dock ingen betydelse för bildupplösningen. Ett tips är att skaffa ett program som kan hjälpa dig få bättre bildupplösning. Det finns några att välja mellan men ett prisvänligt program som är väldigt enkelt att använda är Gigapixel AI från Topaz Labs. Det här är ett program som på ett naturligt sätt kommer att öka bildupplösningen på ditt foto. Helst bör ditt foto vara ganska bra från början eftersom dessa program inte kan utföra mirakel. Syftet med dessa program är som sagt att förbättra upplösningen på en bild som redan är av god kvalitet för att få bättre tryck.

 

Allduplo är redo att hjälpa till

Förhoppningsvis har du nu lite mer information om högupplösta bilder för tryck och vilken betydelse det har för slutresultatet. Det kan tyckas lite krångligt att veta om bilder är högupplösta eller inte men Allduplo är alltid redo att hjälpa till. När ditt företag behöver trycksaker kommer vi att vägleda dig från början och ända fram till ett perfekt resultat. Vår målsättning är nöjda kunder som gärna återkommer. Du är varmt välkommen att höra av dig till Allduplo.

Vår kunniga personal guidar dig igenom de olika alternativen för att hitta en lösning som passar just er. Tveka inte att höra av dig till oss ifall du har några frågor eller önskar en offert.

 

Kontakta oss