Allt du behöver veta om HEX-färger

 

Vill du få fram den perfekta färgen till ditt inbjudningskort eller reklamaffisch? Vi på Allduplo har en god kunskap när det kommer till färglära. Det ligger en enorm kunskap bakom färglära och det hela handlar mycket om koder och kombinationer. Vi tänkte därför berätta mer om en utav dem – HEX-färger.

 

Färger och koder

Olika färger i HTML skrivs i så kallade HEX-koder. När man talar om de vanligaste färgerna så kan namnet användas men annars måste man använda sig av koden för den specifika färgen. Det finns, med andra ord, oerhört många olika HEX-koder och färger.

 

Vad är en HEX-kod?

De tre grundfärgerna man talar om när det kommer till teknik och data är grön, blå och röd. HEX-koder är ett nummer som är ihopsatt med hexadecimala tal och av ett nummertecken.

Det brukar handla om tre stycken tvåsiffriga hexadecimala tal i ordningen röd-grön-blå. Den sifferskala som hexadecimala tal handlar om är 0 – 15. Varje siffra kan med andra ord ha ett värde mellan 0 – 15. Om vi talar om ett tvåsiffrigt tal så kan värdet ligga på 00 – 255.

Detta system kan vara svårt att förstå sig på till en början men när du väl knäckt koden så kommer du märka att systemet är väldigt logiskt och fungerar likadant överallt.

 

Hur får man fram en specifik färg?

Hur får man då fram en specifik färg? Färgerna blandas med hjälp av grundfärgerna, rött, grönt och blått, och möts av ljusstrålar. Detta kallas en additiv blandning.

Om ljusstyrkan är sin maximala styrka så kommer den slutgiltiga färgen att bli vit. Hur mycket ljus färgen träffas av kommer avgöra slutresultatet. Med denna teknik kan man få fram 16,7 miljoner färger. Man kan använda sig av program som översätter färgen till HEX-koder.

Något att tänka på är att alla färger inte ser likadana ut på alla skärmar. En färg som ser gul ut på din skärm kan se grön ut på en annan. Detta måste man ha i åtanke när man jobbar och tar fram olika färgnyanser. Det gäller att lära sig hur olika nyanser reagerar på olika sätt.

 

Ta hjälp av Allduplo

Vill du veta mer om färglära och applicera det på tryck så ska du vända dig till oss på Allduplo. Vi besitter personal som är duktiga och erfarna inom ämnet och som hjälper dig att få fram rätt färger till dina trycksaker. Vi kan nås på telefon och mail där vi kan prata vidare och komma fram till en bra lösning för just dig.

Kontakta oss