Vad är flexotryck och vad ska du tänka på när du ska trycka?

 

Det finns många olika sätt att trycka på men tekniken flexotryck har utvecklats mer och mer och är idag den vanligaste metoden att använda sig av inom wallpappindustrin. Metoden ger ett elegant och mer precist resultat. Nedan kommer vi fördjupa oss i metoden och varför metoden är bra att använda sig av. Även vad du ska tänka på när du ska trycka!  

Vad innebär flexotryck?

Flexotryck är en tryckmetod som fungerar med ett högtryck som roterar med en böjbar, eller flexibel, gummikliché. Färgen som används kan variera men det vanligaste är en tunnflytande färg och som lätt kan smetas ut. Detta innebär att du måste vara snabb när du överför färgen från förpackningen till papperet innan det hinner torka.

Tekniken är direkttryckande vilket innebär att trycket hamnar direkt på papperet. Detta innebär även att trycket blir spegelvänt. Du kan använda dig av tekniken när du jobbar med material som cellofan, plast och metallfolie.

Inom livsmedelsindustrin är det vanligt att stöta på tekniken då dessa material är vanligt förekommande där och det kan användas till etiketter och matförpackningar. 

Vad ska du tänka på när du ska beställa trycksaker generellt?

Det finns, som tidigare nämnt, många olika sätt att trycka på. Det kan vara svårt att veta vilken tryckteknik du ska använda dig av. Vi på Allduplo erbjuder olika trycktekniker, bland annat flexotryck, beroende på vad du önskar. Det finns några punkter du bör tänka igenom när du ska välja tryckteknik.

Välj rätt papperskvalitet! Det kommer ligga i grund till hur slutresultatet blir. Vill du ha ett tunt eller ett tjockare papper? Vilken känsla vill du förmedla med ditt slutresultat?

Var noga med färgkoder! Färger kan ses på olika sätt och kan skifta i olika toner beroende på vilket material färgen ska appliceras på. En färg kan också se annorlunda ut i verkligheten tillskillnad från på en datorskärm. Detaljer som detta måste du tänka på innan du trycker!

Vi på Allduplo vill hjälpa dig att få ett klockrent resultat!

Kontakta oss