Olika typer av färgsystem

 

Om du har läst de tidigare artiklarna i vår kunskapsbank, är du troligtvis medveten om att det inom tryckeribranschen finns en mängd olika tekniker och termer att hålla koll på. Som exempel finns det en rad olika färgsystem med varierande egenskaper och användningsområden. Det är också detta som vi hade tänkt fokusera på i denna artikel.

 

Innehåll

 

  • Vad är ett färgsystem?
  • Vi listar tre vanliga färgsystem
  • Ta hjälp av Allduplo

 

Vad är ett färgsystem?

I korta drag kan man säga att färgsystem är en systematisk uppordning och beteckning av färger, vars syfte är att göra det enklare att hålla koll på och arbeta med olika färger. Olika system har däremot olika utgångspunkter och egenskaper vilket gör att de även används på olika sätt.

Vi listar tre vanliga färgsystem 

Som tidigare nämnts finns det en rad olika färgsystem. Nedanför listar vi några av de allra vanligaste:

NCS

NCS kommer från den engelska benämningen Natural Color System och är troligtvis världens mest använda färgsystem. Systemet är perceptuellt baserat vilket innebär att det utgår från färgernas visuella egenskaper.

Som tidigare nämnts är detta färgsystem troligtvis ett av världens mest använda och är vanligt förekommande inom bl.a. arkitektur, design och marknadsföring.

RGB 

Till skillnad från NCS-systemet utgår RGB ifrån hur man åstadkommer och uppfattar färgen i ett visst medium. Man brukar därför säga att RGB-systemet, som bl.a. är vanligt förekommande vid färgåtergivning på bildskärmar, är enhetsberoende.

CMYK 

Precis som RGB-systemet är CMYK enhetsberoende. Det som huvudsakligen skiljer dem åt är att CMYK-systemet huvudsakligen används vid färgåtergivning på trycksaker.

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad ett färgsystem är, vilka några av de vanligaste systemen heter och hur de används i praktiken.

Ta hjälp av Allduplo

Om du letar efter en leverantör som kan hjälpa dig med trycksaksproduktion, kan du med fördel höra av dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att skapa förstklassiga trycksaker efter dina behov!

Kontakta oss