Vad är en färgmodell?

 

När det kommer till grafisk design och trycksaksproduktion finns det en hel del arbetssätt som används för att säkerställa att slutprodukten blir så bra som möjligt. En av dessa är färgmodeller. Men vad är egentligen en färgmodell och varför är de så fördelaktiga att använda? Här reder vi ut alla frågetecken.

En introduktion till färgmodeller

Du har säkerligen noterat att färgerna i en bild uppfattas olika beroende på var du ser den. Troligtvis har du själv fått uppleva detta när du har nätshoppat och fått hem ett plagg vars färg inte alls ser likadan ut som på nätet.

På samma sätt fungerar det inom trycksaksproduktion. Kulörerna kan se annorlunda ut, då digitala skärmar, skrivare och tryckpressar återskapar färgerna på olika sätt. För att undvika detta och säkerställa att färgen är densamma ända från skärm till print, använder man sig av färgmodeller.

I korta drag kan man alltså säga att en färgmodell beskriver hur färgen skapas!

Fördelar med att använda färgmodeller

En av de största fördelarna med färgmodeller är att kulörerna uppfattas likadant genom hela produktionskedjan, från skärm till print. Detta medför i sin tur otaliga fördelar då du bland annat slipper försenade kampanjer och utskick till följd av felaktiga tryck, men också minskade kostnader.

Olika typer av färgmodeller

Det finns huvudsakligen två olika färgmodeller som används – CMYK och RGB.

Den förstnämnda färgmodellen används huvudsakligen vid tryck och innehåller färgerna cyan, magenta, gul och svart. Därav namnet CMYK. Ett annat namn som brukar användas för att beskriva denna färgmodell är fyrfärgstryck.

Till skillnad från CMYK, som huvudsakligen används vid tryck, används istället RGB för digitala skärmar. Modellen består av färgerna röd, grön och blå. Därav namnet.

Sammanfattningsvis

För att summera det hela beskriver en färgmodell hur en färg skapas. Den största fördelen med detta är att du har möjlighet att behålla samma kulör genom hela produktionskedjan, från skärm till print.

Beroende på om det gäller tryck eller digitala skärmar använder man sig av färgmodellerna CMYK respektive RGB, de två vanligaste färgmodellerna.

Ta hjälp av Allduplo

Med mer än 40 års erfarenhet av allt inom tryckeri så kan vi på Allduplo hjälpa dig att profilera ditt företag på absolut bästa sätt. Vi lyssnar på dina önskemål och behov, samtidigt som vi även har möjlighet att komma med idéer om så önskas.

 

Kontakta oss