Digital färghantering

 

För att dina bilder ska få bästa tänkbara återgivning är det centrala i digital färghantering att du använder rätt färgsystem. Vilket färgsystem som är det rätta beror på hur bilderna ska användas.

 

Fyrfärgstryck med CMYK

CMYK är den färgprofil som normalt används vid ett digitalt tryck. Det kan vara tryck för att skapa till exempel böcker, annonser eller flyers, men också på profilprodukter som t-shirts, muggar, pennor och liknande. Även utskrift från färgskrivare görs med CMYK, där det då finns en färgpatron för var och en av färgerna cyan, magenta, yellow och key (som är svart). Är bildfilerna inte i CMYK är det bäst att formatera dem innan tryck eller utskrift görs. En felaktig konvertering leder till att färgåtergivningen blir fel vid själva trycket, även om det kan se bra ut på skärmen.

 

Pantone för dekorfärg

Pantone Matching System, som ofta kallas för PMS, är det vanligaste färgsystemet om du vill trycka i en eller två färger. Pantone har fördelar som CMYK inte har, som att det kan gå att trycka i metallicfärg eller neonfärg. Nackdelen är att Pantone inte kan användas vid digitalt tryck, utan då konverteras färgerna alltid till CMYK.

 

RGB för skärmar

RGB är den färgprofil som används för alla sorters digitala skärmar. Med den här färgprofilen skapas de olika nyanserna med hjälp av färgat ljus, vilket är utformat speciellt för användning på skärmar. En fördel med RGB är att bildfilerna blir mycket mindre än filer med CMYK. Det gör att de går snabbare att ladda på till exempel hemsidor eller i appar. Det går inte att skriva ut eller trycka i RGB, utan då konverteras färgerna till CMYK, och det kan göra att färgåtergivningen blir annorlunda i tryck än på skärmen.

 

Färghantering

När det gäller digital färghantering spelar det alltså stor roll vad dina filer ska användas till. Arbetar du med bildfiler som ska visas på skärmar kan du behöva utföra en skärmkalibrering, så att din skärm får rätt inställningar. Då får du en korrekt återgivning av bildernas färger. Ska du trycka bilderna behövs ofta en konvertering till CMYK, för att det som syns på skärmen ska överföras till tryck på ett korrekt sätt. När du vänder dig till ett tryckeri finns det önskemål om särskilda inställningar för att överföringen av bilderna från digital form till tryck ska kunna bli felfri.

 

Vi på Allduplo kan hjälpa dig

Känns det fortfarande svårt och rörigt med de olika färgprofilerna och hur de ska användas? Du kan alltid höra av dig till oss för att få hjälp.

När du ska ta fram trycksaker till ditt företag finns vi alltid med i hela processen. Vi har lång erfarenhet och vet vad som krävs för att skapa ett tryck av högsta kvalitet. Det gäller allt från att konvertera bildfiler till CMYK och ge dem rätt inställningar, till att avgöra vilken tryckteknik som passar bäst och utföra trycket.

Vi utför olika sorters tryck och tillsammans med dig kan vi hitta en lösning som gör att du kan få just det tryck du önskar. Du är alltid välkommen till oss, hör av dig när du vill!

 

Kontakta oss