CMYK färgkoder

 

Har du någon gång arbetat med digitala bilder har du förmodligen stött på förkortningarna RGB och CMYK, som är de vanligaste modellerna för färgkoder. Men vad är egentligen CMYK och när används det?

 

CMYK – fyra färger för tryck

CMYK är en förkortning av Cyan, Magenta, Yellow, Key, som står för de fyra färgerna som används vid fyrfärgstryck. Cyan är en blå färg, magenta är en rosaröd nyans, yellow är gult och key är i praktiken svart. Det är framför allt cyan, magenta och yellow som används, i en färgmodell som kallas subtraktiv. Att den är subtraktiv innebär att de tre färgerna blandas och ju mer av färgerna som används desto mörkare blir det. Det går aldrig att nå en helt svart nyans på det här sättet, så därför finns även svart med i modellen, så att det går att skapa riktigt svarta inslag i ett tryck.

 

Hur skiljer sig CMYK från RGB?

RGB är en förkortning av Red, Green, Blue, som är de tre färger som används . Förutom att RGB och CMYK inte utgår från samma färger och nyanser är RGB en färgmodell som är additiv. Det betyder att det är rött, grönt och blått ljus som blandas för att få fram alla olika tänkbara färger. Ju mer ljuset ökar desto ljusare blir också färgerna, ända tills det är helt vitt. När ljuset är nere på lägsta nivån motsvarar det svart. CMYK och RGB är alltså i grunden helt olika modeller som får fram färgnyanser på olika sätt och bygger på helt olika tekniker. Tekniken med ljus gör att det går att få fram fler nyanser med RGB än med CMYK. RGB är en färgmodell som är framtagen för till exempel datorskärmar och andra skärmar där färgerna skapas genom att ljus visas. Med RGB blir bildfilerna dessutom betydligt mindre än när CMYK används, så det är att rekommendera för bilder som till exempel ska användas på hemsidor.

 

Användningsområden för CMYK

Eftersom RGB är den modell som passar bäst för digitalt material som ska användas online kan det vara det system med färgkoder som flest är bekanta med. CMYK är istället det vanligaste vid tryck, eftersom fyrfärgstryck är standard för tryck av alla slag. Det kan vara allt från reklamblad, böcker och broschyrer till muggar, pennor, tröjor och andra produkter. Med CMYK blir bildfilerna ungefär fyra gånger större, men det är inget problem eftersom de framför allt används av tryckerier och inte online.

 

Vänd dig till Allduplo

Förhoppningsvis förstår du lite bättre nu vad CMYK är, hur modellen skiljer sig från RGB och hur de olika färgprofilerna kan användas.

Har du eller ditt företag behov av trycksaker får du gärna höra av dig till oss på Allduplo. Vi har mer än 40 års erfarenhet och oavsett vad du har för önskemål kan vi hitta en lösning och en tryckteknik för att skapa den produkt du vill ha.

Vi finns med dig genom hela processen, från formgivning och val av teknik för trycket, till färdigställande av produkten, med ett tryck av högsta kvalitet. Välkommen att kontakta oss!

 

Kontakta oss