Så lyckas du med ditt boktryckeri

 

Snart ska du låta din berättelse gå i tryck, men för att boken ska få den rätta känslan finns det ett par saker att tänka på. I följande artikel delar vi därför med oss av våra bästa tips när det kommer till boktryckeri.

Innehåll:

  • Välj ett passande omslag
  • Rätt papper – rätt känsla
  • Ta hjälp av Allduplo

Välj ett passande omslag

Det första intrycket är mycket viktigt. Hur en bok ser ut och känns under fingertopparna är därför avgörande för om vi ska bläddra vidare. Omslaget måste helt enkelt spegla det som finns mellan pärmarna.

Fundera därför över hur det ska kännas att hålla i boken. Önskar du mjuka eller hårda pärmar, relieftryck eller kanske foliering? Ska den sticka ut från mängden eller smälta in i en viss genre? Är det en bok som ska ligga framme och användas mycket? Då bör den exempelvis kanske lamineras.

Vad gäller just bokens omslag och utseende så finns det en mängd olika val som kan anpassas efter just dina önskemål.

Rätt papper – rätt känsla

Förutom att omslaget ska tilltala ögat och dessutom kännas rätt i handen så är det viktigt att varje sida återspeglar ditt arbete. Papper kommer nämligen i alla möjliga varianter och det är inte alltid helt enkelt att veta vilket man ska välja.

Det är viktigt att sidornas kvalité är av rätt karaktär, annars kan faktiskt intresset för innehållet minska. Exempelvis vill man kanske undvika tunna sidor som lätt rivs sönder.

Papprets tjocklek och vikt påverkar dessutom till stor del hur det känns att bläddra i boken och därmed också känslan för berättelsen.

Beroende på om du använder dig av mycket bilder i boken kan ett bestruket papper vara att föredra. Önskar du istället glossiga sidor får berättelsen en lyxigare känsla, samtidigt som ett obestruket papper ger ett mjukare uttryck.

Kanske använder du dig av mycket text och då kan färgnyansen vara avgörande för ögat ska få de mest optimala läsarförutsättningarna.

Ta hjälp av Allduplo

Vi på Allduplo tycker det är viktigt att just din bok får den rätta känslan. Du kan därför med fördel ta hjälp av oss när det kommer till boktryckeri. Vår kunniga personal hjälper dig gärna med att utforma rätt omslag till din bok eller ge tips när det kommer till papper.

 

Kontakta oss